Maria Bäckström...

Mitt liv som hundägare.

Kategori: Jobb.

Hallåjatorsdagsnatten. Idag har jag tänkt extra mycket på ett ämne, som jag i sin tur har tänkt på extra mycket dom senaste veckorna. Och nu ikväll tänkte jag "fan, det här kanske jag ska dela med mig av..." Ämnet kretsar kring en av dom individer i mitt liv som jag håller allra kärast - Zack, min hund. Jag har säkert gaggat om det förut men om det finns någon därute som står i valet och kvalet, eller t.o.m. i startgroparna att skaffa en liten valp så är ett par råd aldrig fel. 
 
 
 
 
Anledningen till att jag tänker på det extra mycket just idag är att det första, vidriga, typiskt svenska snöslasket är här. Och det spelar ingen roll om världens alla oväder har samlats utanför husknuten - din päls-älskling kommer stå vid dörren och studsa på morgonen i vilket fall som helst. Men hey, du kommer ut, du får motion och friskluft, och i nio fall av tio är man mycket piggare när man kommer in igen. 
 
 
 
En annan viktig sak som man bör tänka på, framför allt om man stirrar sig blind på vad själva hunden kostar. Ta en Golden Retriever till exempel, priset brukar ligga på mellan 9000-11000kr. I samma sekund som man har fattat beslutet att utöka familjen, börjar det klia i fingrarna och man vill köpa dom första små söta hundprylarna;
-Matskålar, mat, tuggben, halsband, koppel, leksaker, och kanske en liten bädd.
-Utöver detta kommer du att behöva; hundbur, klotång, borste, fästingplockare, fästingavhysningsmedel, försäkring, hundschampo, bajspåsar i massor, mera leksaker, reflexväst till både dig och hunden, tassalva för torra trampdynor, öronrens m.m. 
-Och följande saker är sådant som du överlever utan, men din vardag som hundägare blir smidigare; sköna skor för dom dagliga långa promenaderna, ett rejält regnställ, flexikoppel, hundsele, ett gäng slit-och-släng-handdukar att torka älskling med när ni kommer hem, klicker, valpkurs, vardagslydnadskurs, en relativt stor väska att ha vovvis saker i när ni ska ut och åka. Poängen är att även om man har råd att köpa en hund måste man ställa sig frågan; har jag/vi råd att ha en hund? För tro mig, ni kommer inte vilja ge något än det bästa till eran lilla hundvalp. 
 
 
 
 
Man ska ha med sig i ryggsäcken att det är en stor omställning för hela famlijen att skaffa en hund, för att inte tala om vilken omställning det är för valpen. Se till att ha en madrass el dyl vid sängen så att någon av er kan sova på golvet med vovven om den skulle pipa. Vissa väljer att stänga in vovven i en hage av kompostgaller över natten, för att hunden ska känna sig trygg med sin begränsade yta, och det verkar också funka för många. För oss räckte det med att ligga i sängen och ha handen nere vid vovvis när han somnade.
Valpen kommer att behöva rastas även nattetid. Zack ville ut typ varannan timme under nätterna dom två-tre första månaderna, och under den tiden sov jag med kläder på, så att det skulle gå snabbt att springa alla sex trapporna ner och ut. Jo då grannarna har sett mig en del tokiga outfits där vid sex-snåret på morgonen. 
(Ett hett tips är att bära valpen med magen uppåt, typ som ett barn i famnen, det är typ som att kiss-reflexen hävs. Ja, tills man sätter ner dom iaf.)
 
 
Har jag/vi tid att ha en hund? Man kommer inte alltid kunna finnas där för sin hund, ibland kör det ihop sig och man kommer behöva hjälp. Därför är det nödvändigt att du/ni vet redan innan, vilka som kan tänka sig att ställa upp som hundvakt när ni behöver åka bort, blir sjuk, gå på bröllop o.s.v. o.s.v. 
Zack är oftast hos mina svärföräldrar (eller farmor och farfar som vi säger, hihi) eller hos Anna & Gabbe när det behövs (tack!!! <3) och jag vet att han känner sig som hemma där och är trygg när jag är borta, vilket gör att jag också kan känna mig trygg. 
 
På SKK:s hemsida finns en massa massa bra råd och tips angående ämnet. Bland annat hur man väljer ras :) 
 
Jag har aldrig ångrat en enda sekund att vi skaffade hund, och jag kan inte föreställa mig ett liv utan Zack vid min sida. Det är så otroligt tomt utan honom, och är jag vart ifrån honom i en dag värker det i hjärtat efter honom. Han är en helt otroligt mysig, kramig, hund som älskar att vara med, älskar att leka och härja, och älskar att sitta i knä, trots att han snart är vuxen och väger lite över 20 kg :) 
 
 

Kommentarer

 • Toffe säger:

  Tänkte bara som ett litet tillägg angående priset och ekonomin runt hunden. Man kan ju göra som mig; köp en hund med väldigt lite ben, och utan svans, så har man ju sparat ett par tusenlappar bara i kilopris, och ett par till pga att ingen annan jävel vill ha den.
  Sen skiter man i reflexvästar och hundmat, så får den lilla rackarn försöka skrapa sig fram på det den hittar när/om man tar med den på promenad, förutsatt att den inte blir överkörd då man sparat nog till ett par bärs på reflexvästen.
  Sedan kan man ju köpa en långlivad ras, som den i exemplet ovan. 6000 kr / 16 år = 375 kr per år. Och eftersom man varken matar eller skämmer bort på annat sätt, så håller den sig slank och pigg långt upp i åldrarna, så det sista året kan man se som att man köper en fäll framför brasan för 375 kr, och genast gangnat sig lite extra.
  Just my two cents... :P

  2013-11-22 | 12:21:36

Kommentera inlägget här: