Maria Bäckström...

Mitt liv som hundägare.

Kategori: Jobb.

Hallåjatorsdagsnatten. Idag har jag tänkt extra mycket på ett ämne, som jag i sin tur har tänkt på extra mycket dom senaste veckorna. Och nu ikväll tänkte jag "fan, det här kanske jag ska dela med mig av..." Ämnet kretsar kring en av dom individer i mitt liv som jag håller allra kärast - Zack, min hund. Jag har säkert gaggat om det förut men om det finns någon därute som står i valet och kvalet, eller t.o.m. i startgroparna att skaffa en liten valp så är ett par råd aldrig fel. 
 
 
 
 
Anledningen till att jag tänker på det extra mycket just idag är att det första, vidriga, typiskt svenska snöslasket är här. Och det spelar ingen roll om världens alla oväder har samlats utanför husknuten - din päls-älskling kommer stå vid dörren och studsa på morgonen i vilket fall som helst. Men hey, du kommer ut, du får motion och friskluft, och i nio fall av tio är man mycket piggare när man kommer in igen. 
 
 
 
En annan viktig sak som man bör tänka på, framför allt om man stirrar sig blind på vad själva hunden kostar. Ta en Golden Retriever till exempel, priset brukar ligga på mellan 9000-11000kr. I samma sekund som man har fattat beslutet att utöka familjen, börjar det klia i fingrarna och man vill köpa dom första små söta hundprylarna;
-Matskålar, mat, tuggben, halsband, koppel, leksaker, och kanske en liten bädd.
-Utöver detta kommer du att behöva; hundbur, klotång, borste, fästingplockare, fästingavhysningsmedel, försäkring, hundschampo, bajspåsar i massor, mera leksaker, reflexväst till både dig och hunden, tassalva för torra trampdynor, öronrens m.m. 
-Och följande saker är sådant som du överlever utan, men din vardag som hundägare blir smidigare; sköna skor för dom dagliga långa promenaderna, ett rejält regnställ, flexikoppel, hundsele, ett gäng slit-och-släng-handdukar att torka älskling med när ni kommer hem, klicker, valpkurs, vardagslydnadskurs, en relativt stor väska att ha vovvis saker i när ni ska ut och åka. Poängen är att även om man har råd att köpa en hund måste man ställa sig frågan; har jag/vi råd att ha en hund? För tro mig, ni kommer inte vilja ge något än det bästa till eran lilla hundvalp. 
 
 
 
 
Man ska ha med sig i ryggsäcken att det är en stor omställning för hela famlijen att skaffa en hund, för att inte tala om vilken omställning det är för valpen. Se till att ha en madrass el dyl vid sängen så att någon av er kan sova på golvet med vovven om den skulle pipa. Vissa väljer att stänga in vovven i en hage av kompostgaller över natten, för att hunden ska känna sig trygg med sin begränsade yta, och det verkar också funka för många. För oss räckte det med att ligga i sängen och ha handen nere vid vovvis när han somnade.
Valpen kommer att behöva rastas även nattetid. Zack ville ut typ varannan timme under nätterna dom två-tre första månaderna, och under den tiden sov jag med kläder på, så att det skulle gå snabbt att springa alla sex trapporna ner och ut. Jo då grannarna har sett mig en del tokiga outfits där vid sex-snåret på morgonen. 
(Ett hett tips är att bära valpen med magen uppåt, typ som ett barn i famnen, det är typ som att kiss-reflexen hävs. Ja, tills man sätter ner dom iaf.)
 
 
Har jag/vi tid att ha en hund? Man kommer inte alltid kunna finnas där för sin hund, ibland kör det ihop sig och man kommer behöva hjälp. Därför är det nödvändigt att du/ni vet redan innan, vilka som kan tänka sig att ställa upp som hundvakt när ni behöver åka bort, blir sjuk, gå på bröllop o.s.v. o.s.v. 
Zack är oftast hos mina svärföräldrar (eller farmor och farfar som vi säger, hihi) eller hos Anna & Gabbe när det behövs (tack!!! <3) och jag vet att han känner sig som hemma där och är trygg när jag är borta, vilket gör att jag också kan känna mig trygg. 
 
På SKK:s hemsida finns en massa massa bra råd och tips angående ämnet. Bland annat hur man väljer ras :) 
 
Jag har aldrig ångrat en enda sekund att vi skaffade hund, och jag kan inte föreställa mig ett liv utan Zack vid min sida. Det är så otroligt tomt utan honom, och är jag vart ifrån honom i en dag värker det i hjärtat efter honom. Han är en helt otroligt mysig, kramig, hund som älskar att vara med, älskar att leka och härja, och älskar att sitta i knä, trots att han snart är vuxen och väger lite över 20 kg :) 
 
 

Trones.

Kategori: Jobb.

 
I skrivande stund multitaskar jag på hög nivå; kollar på "Sex and the city", bloggar, knarkar Christiano Ronaldo-bilder, och klurar på det som kommer bli ämnet på kvällens inlägg - hallen här på BG17. Jag. Blir. Tokig. Våran hall är liksom...svår. Lång, trång, och ingen riktig väggyta finns pga alla dörrarna. Så ikväll har jag finkammat styleroom, hemnet, bloggar m.m. för tips, råd och inspiration. 
Jag måste få bukt på havet av mössor/vantar/halsdukar/jackor/västar/väskor här hemma, och efter mycket om och men har jag (tror jag) bestämt mig för att införskaffa Trones från Ikea. Skoskåp i plast som säljs i grupp om tre. Tyckte från första början att dom var hysteriskt fula. Mattias hade såna i sin lägenhet på Byggmästargatan och det var där och då jag ändrade uppfattning om dom, mycket på grund av att dom rymmer otroliga mängder "bös" som man helst inte vill ha framme. 
 
 
Japp. Så får det bli. God natt! :) 
 

Trones.

Kategori: Jobb.

 
I skrivande stund multitaskar jag på hög nivå; kollar på "Sex and the city", bloggar, knarkar Christiano Ronaldo-bilder, och klurar på det som kommer bli ämnet på kvällens inlägg - hallen här på BG17. Jag. Blir. Tokig. Våran hall är liksom...svår. Lång, trång, och ingen riktig väggyta finns pga alla dörrarna. Så ikväll har jag finkammat styleroom, hemnet, bloggar m.m. för tips, råd och inspiration. 
Jag måste få bukt på havet av mössor/vantar/halsdukar/jackor/västar/väskor här hemma, och efter mycket om och men har jag (tror jag) bestämt mig för att införskaffa Trones från Ikea. Skoskåp i plast som säljs i grupp om tre. Tyckte från första början att dom var hysteriskt fula. Mattias hade såna i sin lägenhet på Byggmästargatan och det var där och då jag ändrade uppfattning om dom, mycket på grund av att dom rymmer otroliga mängder "bös" som man helst inte vill ha framme. 
 
 
Japp. Så får det bli. God natt! :) 
 

Tisdagsrensning.

Kategori: Jobb.

Hallå alla glada. 
 
 
Idag har jag fattat ett svårt beslut, men insåg att det är dags. Dags för två par av mina favoritskor ska få lämna garderoben på Brändströmsgatan. Jag förstod att det var dags när jag gick förbi det ena paret häromdagen och tänkte "men gud vad bleka dom har blivit i färgen!" för att sen inse att det var så mycket damm på dom att dom såg gråa ut. Här är första paret ut för försäljning. 
 
 
 
Mina älskade gummistövlar från Aigle. En mjuk, skön stövel i rejält gummi, Liten klack, som gör att man känner sig "klädd" i dom trots att det är en gummistövel. Rolig skinndetalj i bakstycket på stövelskaftet. Jag drar storlek 38 i nästan alla skor jag har, så jag skulle säga att störvlarna är en klassisk 38. Inköpta förra hösten, och kostade då dryga 700 lappen. Antal tillfällen jag har använt stövlarna kan man räkna på två händer så jag vill nog ha 400:- för dom i alla fall. 
 
 
Det andra paret är ett par skor som jag har letat efter i flera år tills jag i vintras sprang på dom här älsklingarna i Trondheim. När jag provade skorna i butik kändes storleken bra. Sen kom jag hem till Sverige och min fossingar verkade ha växt ett par millimeter, så nu är dom för små. Inte katastrof-små men tillräckligt små för att vara vidriga att gå i tex på mornarna när fötterna är lite svullna. Trots detta har jag pinat på mig dom ett par gånger så dom är inte heeelt kritvita på sulorna men näst intill. Storleken är alltså en stor 37:a eller en nätt 38:a. Pärlorna inhandlades för hutlösa 699 NOK i November förra året. Men ptja, en fyrhundring där å rå. Eller? 
 
 
Kom å köp, trevlig tisdag på er :) 

Tillsvidare.

Kategori: Allmänt

I torsdags fick jag ett litet ryck. Ett inredningsryck. Hyllorna som vi har för förvaring i köket ställdes dit när vi nyss hade renoverat klart. Min vision var att få tag på riktigt gamla rostiga lagerhyllor från nåt gammalt garage nånstans, men när jag insåg att såna hyllor inte är nånting man springer på här och var, så köpte vi dessa på ikea..."vi kan ha dom så länge, tillsvidare..." Det är alltså snart två år sen vi gjorde om köket. Punkt. 
 
Här ser man lite hur det såg ut innan. Ganska snart efter att bilden är tagen, köpte vi en till likadan hylla och ställde bredvid. Hyllorna i trä är från Ikeas "grovförvaringssortiment". 
 
Men så sprang jag alltså på dessa inne på Rusta för ynka 149 kronor styck.
 
 
Och så här ser det alltså ut nu...
 
 
Så sjukt mycket bättre. Eftersom att hyllorna är både lägre och grundare, så känns det både luftigare och ljusare i köket nu. Funderade först på om jag skulle låta hyllorna ligga i nåt kärr ute i Hagaström över vintern för att få den där slitna, rostiga känslan, men tålamodet räcker inte ända till våren :) 
 

November del 3.

Kategori: Jobb.

Igår vankades det födelsedagsfest för Gabriel som fyllde hela 31 år igår, istället för att köpa med oss presenter så var gästerna ombedda att köpa med sig en flaska starksprit eller likör av valfri sort och Gabbe fixade lite skönt groggvirke, frukter, pureèr och så vidare. Vi drack drinkar för glatta livet, och vid 04-snåret ramlade jag, Mattias, Zack och Grace (japp, katten fick också följa med på kalas :) in på hemmaplan, så med andra ord så blev det en rätt segstartad morgon här hemma. Inte förns på eftermiddagen tog jag mig för dagens enda ärende - att lämna bilen på verkstad för att få i den nya rutan i dörren. 
 
Helgens jobb ute på Högbo Brukshotell har varit otroligt spännande och inspirerande. Under fredagen och lördagen gästspelade stjärnkrogen "Gastrologik" hos oss. Restaurangen, som hör hemma i Stockholm, tilldelades nyligen deras första stjärna i Guide Michelin och är en av dom hetaste ställena i huvudstaden just nu. 
"Gastrologiks filosofi är ett nära samarbete med producenter och leverantörer. Jacob och Anton lägger lika mycket arbete på att hitta råvarorna som att förädla dem.
På Gastrologik är det utbudet och kvaliteten, inte efterfrågan, som styr valet av råvaror." Från www.gastrologik.se.
 
Helgens meny bestod av fjorton anrättningar och här är den i "korta" drag. 
 
Fördrink
 
2006 Deutz Brut Millésimé, Champagne.
 
Snacks
 
Potatischips kryddade med Karl Johansvamp. 
Brioche med smör från Eskesta och gröna enbär. 
 
Pre-förrätt
 
Klassisk maräng med kycklingleverkräm och äpplechips.
Vaktelägg från Högobo marinerade i Gastrologiksoya. (Soya gjord på gula ärtor.)
Brödbuljong med sidfläsk och backtimjan. 
 
Förrätt
 
Tartar på Wagy från Hamrånge, kålrabbi, grön bladsyra, vinägrett på fettkappan från djuret. 
Brynt gullök, kräm på brynt kronjäst, krasseolja, råsaft från schalottenlök. 
Mackmyrarökt potatis med sikrom från Vättern, och syrad vassle från Högbo. 
 
Varmrätt
 
Gös från Hjälmaren med kräm på gula ärtor och brynt smörsoya (<-Gastrologiksoya).
Dikalv från Torsåker med kalvdans, variation på morot och fetaost från Högbo. 
 
Pre-dessert
 
Äpple- och tallbarsgelé med äpplesorbet och äpplechips. 
Blåbär och lingon kompott från Hjördis, med blåbärsyoughurtglass.
Myltade hjortron, getostkräm, och karamellglass.
 
Dessert
 
Kaffegodis, brynt smörkaka med havtornskräm.
 
Hade tänkt skriva vinerna till varje rätt men insåg nyss att det kommer blir världshistoriens längsta blogginlägg. Jag kan kort säga att man hade valt nästan bara vita viner, och de allra flesta från Frankrike så när som på en Riesling från Rheingau, Tyskland och kvällens enda röda vin som är en Italienare, från Piemonte. Är någon våldsamt intresserad av att veta, så har jag listan här hemma över vad som serverades :) 
 
Genomgång av uppläggen. 
 
Dikalv.
 
Kockar överallt! :) 
 
Stor koncentration och mycket kärlek vid varje lägg. 
 
I bild; ett axplock av kökspersonal, och till höger längst bak i bild; Kicki, bredvid henne, Brukshotellets sommelier Therese och med ryggen åt i jeansskjorta, Gastrologiks sommelier Jonas. 
 
Och ja, det är ju inte varje dag man får tillfälle att ta bild tillsammans med stjärnkockar så visst passade man på :) Till höger om mig, Anton Bhjur, och på den andra sidan, Jacob Holmström, grabbarma bakom succén. 
 
Tack för uppmärksamheten gott folk, god natt! 
 
 
 
P.S Är någon intresserad av att avnjuta middag på ovan nämnda krog, är det läge att boka nu. Jag hörde någon säga att man bör ha tre månaders framförhållning för att få ett bord där. D.S

November del 3.

Kategori: Jobb.

 

Anna möbelerar om.

Kategori: Jobb.

 
 
Ska du flytta och behöver tips och råd med inredning/möblemang i den nya bostaden? Har du kört fast hemma och vill pigga upp den befintliga bostaden? Eller ska du kanske sälja, och behöver få hjälp med förbättrande åtgärder som kan locka köpare till just din bostad?  
 
Min kompis Anna jobbar som inredare och är otroligt duktig. Hon hjäpte oss när vi skulle sälja Brändströmsgatan, och gjorde underverk med lägenheten, utifrån det vi redan hade. Allt från att ta mattan från golvet och sätta den på väggen, switcha gardiner mellan två rum, till att byta glödlampa till en svagare watt/mjukare ljus/el dyl. Små förändringar som gör stor skillnad! 
 
Nu till julen är det perfekt att köpa en sån här tjänst och ge bort i julklapp;
-Till lillasyster som ska flytta hemifrån - när man är vuxen får man bestämma själv men rosa är inte alltid optimalt
-Till brorsan och hans tjej som har köpt sin första lägenhet tillsammans - att förena två hem i ett nytt kan innebära ett tredje världskrig.  
-Till mamma och pappa som ska sälja huset och flytta till landet. Har man bott på samma ställe i 28 år så kan det vara svårt att se att bården med vinrankor och äpplen, bröstpanelen i furu, och den vinröda skinnsoffan inte tilltalar yngre par. 
-Till sonen som behöver utnyttja ytan till max i den lilla studentlyan, och samtidigt få ett harmoniskt, lugnt hem med utrymme för studier. 
 
 
Gå in på Anna möblerar om och bli inspirerad av Annas bilder, där finns också kontaktinfo om du skulle vara intresserad av att anlita henne :) 
 
 

November del 2.

Kategori: Jobb.

 
 
Igår gjorde jag det. Jag sa upp mig. Jag vet. Konstigt kanske. Men mitt liv och jag själv klickade liksom inte med jobbet ute i Högbo. Det hackade. Harmoniserade inte. Fick liksom inget flow. Och eftersom att jag lever efter devisen "livet är för kort för..." så satte jag punkt för min anställning igår. Har sedvanlig uppsägningstid att jobba av så mitt sista pass gör jag lördagen den 16/11.
Tills det blåser nya vindar i seglen, kommer jag att köra lite extrapass på Absinth (Clarions hotellrestaurang för dom som inte vet) här i stan. 
 
Ska slå igen mina trötta ögon nu. Två lediga dagar ligger framför mig innan en spännande jobbhelg väntar, med ett gästspel av stjärnkrogen Gastrologik från Stockholm. Mer om det sen. God natt! 
 
 

November, del 1.

Kategori: Livet.

LIte mer än en vecka har gått sen jag klev av ett slitsamt lördagspass, knatade till bilen och möttes av den här vidriga synen...
 
 
 
I all stress, på väg mellan två jobb, har jag lämnat packning i form av sminkväska, handväska, neccesär, samt kläder och skor i passagerarsätet. När jag såg glaset och den trasiga rutan hörde jag Mamma Evas röst i bakhuvudet "Lämna aldrig grejjerna framme, Maria, dom gör inbrott på en gång!!!!" och min egen röst "Men Mattias, du KAN inte lämna telefonen framme sådär, dom kommer slå in rutan en vacker dag..." Well, tji fick jag. Dagen efter, söndagen, var jag mitt bittraste jag. Jag tror faktiskt att jag aldrig har känt mig så bitter i hela mitt liv. Jag låg i sängen hela dan, stirrade upp i taket och funderade på vad jag hade gjort för att förtjäna en sån här dryg, energi-knyckande, kostsam historia. 
Det som kändes hårdast och det som gjorde mig så förbannad att jag grät timmar i sträck, var att min dricks låg i handväskan. Pengar som jag har sparat ihop under en månads tid och som jag samma dag hade tänkt sätta in på banken. Pengar som jag har slitit så hårt för. Ett litet bidrag som skulle fylla ett par hål, beta av ett par räkningar och dämpa den ekonomiska oron som A-kassan har hjälpt till att skapa. 
 Eftersom att jag har 27 års erfarenhet av att vara Maria Bäckström så har jag Folksams alla försäkringar och extra tillägg man kan ha, så förhoppningsvis kommer jag få ersättning för nästan allt. 
 
Ett hav av dom rödaste vackraste rosorna i världen till Anna, som kommer till "brottsplatsen" på två röda, klockan fyra på morgonen, med påsar och tejp, och hjälper mig att plåstra om stackars Audin. Dito till mina fantastiska svärföräldrar som har ställt upp med hundvakt, och hjälp med bil den senaste veckan. När ni blir gamla får vi hjälpa tillbaka, gäller även dig Anna ;) Även Mattias förtjänar en eloge som, på söndags eftermiddagen, kom hem med en jättebukett med blommor, och ett välbehövligt presentkort på Kicks, tack älskling för det :)
 
Nu ska jag sluta älta, och försöka lätta upp stämningen lite med en bildbomb. Det blir kul. 
 
 
Nån gång i höstas fick vi (läs jag) för oss att vi skulle lägga om golven här hemma, sagt och gjort. Rätt kassa resultatbilder men här syns det att förändringen är ganska drastisk i alla fall. 
 
 
 
 
 
Lååååångt innan den rådande trenden att gruppera flera mindre soffbord blev ett faktum, gjorde min duktiga vän Anna en ministyling på vårat vardagsrum och ställde dessa tu tillsammans och vi tyckte båda att det var lite annorlunda, uppiggande och ursnyggt. Månaden efter haglar det bilder på små grupperade soffbord i från Stockholm Furniture Fair och Inredningsmässan i Milano. Ville bara poängtera att jag var först. Punkt. 
 
 
Mitt nya knark förutom sprayfärg och dekorplast - the revival of the whiteboardpennan! Skriv på burkar, skriv på flaskor, det piggar upp vilken tråkig förpackning som helst. 
 
 
Kajsa Kavat. 
 
 
 
Söndagsmys ute i Rullsand. Härligt väder, fika, vänner, och vovvekärlek - perfekt dag!!!
 
 
 
 
Grace Jones (även kallad Devil och Demon av den tvåbenta herren i huset) verkar ha en förkärlek till powernaps i duschen. 
 
 
En söndag hetsade jag Anna att ta tag i att rensa ett träd på deras kolonilott. Sagt och gjort. 
 
 
 
Bild tagen utanför Södra Koloniträdgårdarna. Var tvungen att stanna till vid vägen och knäppa ett kort. Hösten 2013 kommer gå till historian som en av dom vackraste...och varmaste också för den delen :)
 
 
I Torsdags var jag och Gullan ut på våran första krogrunda sen, ja det är nog ganska precis ett år sen. Träffade på två rävar inne på Allstars och ptja...
 
 
...det är ju inte varje dag man får prova rävhuvuden så man var ju tvungen att ta tillfälle i akt, haha. 
 
Dagen efter var man inte pigg, men efter en chips-i-sängen-frukost och två alvedon så var man på banan igen. 
 
 
 
Hörs då. Hejp.