Maria Bäckström...

November del 3.

Kategori: Jobb.

Igår vankades det födelsedagsfest för Gabriel som fyllde hela 31 år igår, istället för att köpa med oss presenter så var gästerna ombedda att köpa med sig en flaska starksprit eller likör av valfri sort och Gabbe fixade lite skönt groggvirke, frukter, pureèr och så vidare. Vi drack drinkar för glatta livet, och vid 04-snåret ramlade jag, Mattias, Zack och Grace (japp, katten fick också följa med på kalas :) in på hemmaplan, så med andra ord så blev det en rätt segstartad morgon här hemma. Inte förns på eftermiddagen tog jag mig för dagens enda ärende - att lämna bilen på verkstad för att få i den nya rutan i dörren. 
 
Helgens jobb ute på Högbo Brukshotell har varit otroligt spännande och inspirerande. Under fredagen och lördagen gästspelade stjärnkrogen "Gastrologik" hos oss. Restaurangen, som hör hemma i Stockholm, tilldelades nyligen deras första stjärna i Guide Michelin och är en av dom hetaste ställena i huvudstaden just nu. 
"Gastrologiks filosofi är ett nära samarbete med producenter och leverantörer. Jacob och Anton lägger lika mycket arbete på att hitta råvarorna som att förädla dem.
På Gastrologik är det utbudet och kvaliteten, inte efterfrågan, som styr valet av råvaror." Från www.gastrologik.se.
 
Helgens meny bestod av fjorton anrättningar och här är den i "korta" drag. 
 
Fördrink
 
2006 Deutz Brut Millésimé, Champagne.
 
Snacks
 
Potatischips kryddade med Karl Johansvamp. 
Brioche med smör från Eskesta och gröna enbär. 
 
Pre-förrätt
 
Klassisk maräng med kycklingleverkräm och äpplechips.
Vaktelägg från Högobo marinerade i Gastrologiksoya. (Soya gjord på gula ärtor.)
Brödbuljong med sidfläsk och backtimjan. 
 
Förrätt
 
Tartar på Wagy från Hamrånge, kålrabbi, grön bladsyra, vinägrett på fettkappan från djuret. 
Brynt gullök, kräm på brynt kronjäst, krasseolja, råsaft från schalottenlök. 
Mackmyrarökt potatis med sikrom från Vättern, och syrad vassle från Högbo. 
 
Varmrätt
 
Gös från Hjälmaren med kräm på gula ärtor och brynt smörsoya (<-Gastrologiksoya).
Dikalv från Torsåker med kalvdans, variation på morot och fetaost från Högbo. 
 
Pre-dessert
 
Äpple- och tallbarsgelé med äpplesorbet och äpplechips. 
Blåbär och lingon kompott från Hjördis, med blåbärsyoughurtglass.
Myltade hjortron, getostkräm, och karamellglass.
 
Dessert
 
Kaffegodis, brynt smörkaka med havtornskräm.
 
Hade tänkt skriva vinerna till varje rätt men insåg nyss att det kommer blir världshistoriens längsta blogginlägg. Jag kan kort säga att man hade valt nästan bara vita viner, och de allra flesta från Frankrike så när som på en Riesling från Rheingau, Tyskland och kvällens enda röda vin som är en Italienare, från Piemonte. Är någon våldsamt intresserad av att veta, så har jag listan här hemma över vad som serverades :) 
 
Genomgång av uppläggen. 
 
Dikalv.
 
Kockar överallt! :) 
 
Stor koncentration och mycket kärlek vid varje lägg. 
 
I bild; ett axplock av kökspersonal, och till höger längst bak i bild; Kicki, bredvid henne, Brukshotellets sommelier Therese och med ryggen åt i jeansskjorta, Gastrologiks sommelier Jonas. 
 
Och ja, det är ju inte varje dag man får tillfälle att ta bild tillsammans med stjärnkockar så visst passade man på :) Till höger om mig, Anton Bhjur, och på den andra sidan, Jacob Holmström, grabbarma bakom succén. 
 
Tack för uppmärksamheten gott folk, god natt! 
 
 
 
P.S Är någon intresserad av att avnjuta middag på ovan nämnda krog, är det läge att boka nu. Jag hörde någon säga att man bör ha tre månaders framförhållning för att få ett bord där. D.S

Kommentarer


Kommentera inlägget här: